Kevään ”korvalla”

12 toukokuun, 2022

Paijan Päivi, tilan emäntä, taipuu myös pellolle

Kirjoittajana ite emäntä, Päivi Paija

Näin on kevät edennyt ja äitienpäiväkin juhlittu. Teimme Juhla-Areenalle juhlavan kattauksen äideille ja äitien perheille. Lähiruokaa pyrittiin tekemään, vastuullisesti, niin kun vain meillä Paijalla osataan ja kiitämme lämpimästi vierailijoita! Pakko todeta, että kyllä olisi enemmänkin mahtunut…Onko kansalaiset vieläkin pandemian lumoissa, eikö uskalla vai polttoaineen hintako karmii??

Tänä vuonna on tuo yhden lajin muotisana kovasti käytössä: haasteellista. Lunta tuli sillä tavalla ettei meinannu uskoa, sitten ehti lämpöä pukata niin, että melkein joutui talvihynttyyt vintille viemään ja eikös se takatalvi tullut ja ryminällä! Tuntuu jatkuvan edelleen! Siihen vielä sotahässäkkää naapurimaan ukon toimesta, bensat ja diisselit niin hintaviksi, ettei voi tajuta ja kaikki sohlaa. Lakkoa lakon perään ja joka paikasta kuuluu ”kyllä se vaan MINÄ olen oikeessa!” Jaa-a, tuo kuulostaa kyllä kotoisalta…Mutta silti yhteiskunta junnaa paikallaan. Merkillistä!

Tästä tilanteesta lähdettiin tänä keväänä. Oli tulvavedet korkeella Levän aukealla.
Paijallakin päästiin, pahasti myöhässä, tuottamaan sitä lähiruokaa.

Peltohommia ja vastuullisuutta

Vaikka mualima tuossa ympärillä heittää kärrynpyörää, on maajussin yritettävä tehdä hommansa. Niin hyvin kuin taitaa ja sille annetaan mahdollisuus. Meilläkin päästiin peltohommiin todella viime minuuteilla, onhan Suomen kesä lyhyt (ja vähäluminen joo-o). Kasvukausi on todella lyhyt ja siinä on pähkäilyä, mitä pidemmälle keväässä mennään, että mitä lajia peltoon kylvetään, jotta se ehtii kypsyä korjuukuntoon. Kyllä siinä yöunet vähälle tuppaa isäntä-Hannulla jäämään: ensin päivätyö vieraalle ja siitä pellolle yömyöhään, niin pitkälle kuin keli antaa myöten. Ja tämä ralli jatkuu niin kauan, kunnes jyvät on jemmassa maan povessa niin kuin on ajateltukin ja voi laupias taivas, jos TAAS tulee sadetta väärään aikaan ja stoppaa hommat! Ei sinne pellolle ole asiaa ennen kuin pinta on kuivunut tarpeeksi muokattavaksi. Siihen vielä polttoaineiden kova hinta! Mitä muhevampi maa, sitä parempaa satoa toivotaan. Mutta jollei raaski/pysty/kykene pörräämään peltoa niin kuin kuuluisi, ei sato välttämättä ihan kohilleen satu, sikäli mikäli taas sääolosuhteet antaa myöten…. Jatkuva ressi, sitä tämä antaa, sen kasvun ihmeen kanssa! Se lähiruoka on meillä Paijalla todella lähellä ja itsetuotettua, niin pitkään kuin sen annetaan järkevästi tapahtua. Sekin on vastuullisuutta! Pitkiä piuhoja kaikille muajusseille, oma peltopelle mukaan lukien <3

JAA SOSIAALISESSA MEDIASSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vastuullisuus lähtee sydämestä

Paijalla vastuullisuus on kuin itsestään selvyys. Meillä vastuullinen toiminta on näkynyt jo aikojen alusta kulttuuriperintää kunnioittamalla rakennuksissa, maassa ja jopa Areenan juhlamenuissa. Tuotamme osan tarjoiltavasta ruoasta itse ja myös teemme sen itse, panostamme ruokahävikkiin ja tilallahan on oma signature dish!

Ohjaamme asiakkaitamme lajitteluun sekä sähkön ja veden kohtuulliseen käyttöön. Tilan sähkö on vihreää ja tulevaisuus tuo uusia, luontoa säästäviä innovaatioita myös Paijalle!

Yleisesti todeten edistämme Paijalla hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Kiinnitämme erityistä huomiota kestävään ja vastuulliseen toimintaan